NMC eller LFP? Hvilken batterikemi du skal vælge, når du køber en bærbar strøm

vsav (1)

I øjeblikket på markedet bruger mange mærker lithium-batterier i bærbare kraftværker. Og der er to hovedbatterikemier, nikkelmangankobolt (NMC) og lithiumjernfosfat (LFP).

For eksempel kan vi finde den LFP til EcoFlow river 2 pro, Anker power house 555 og Bluetti AC200P, NMC til Goalzero YETI1500X og EcoFlow DELTA mini. Jeg kan i øvrigt ikke sige, hvilken kemi af Jackerys produkter, for der står bare Lithium-ion.

vsav (2)

Så her er spørgsmålet: Hvilken batterikemi skal man vælge, når man køber et bærbart kraftværk?

Før vi besvarer dette spørgsmål, skal vi først finde ud af de kemiske egenskaber ved disse to typer batterier og træffe købsvalg baseret på vores faktiske behov. Vi vil sammenligne de to ud fra tre aspekter: energitæthed, sikkerhed og cykluslevetid.

Så den første forskel er energitæthed, jeg vil bruge Growatt som et eksempel for at illustrere. Disse specifikationer er hentet fra Growatts hjemmeside. Med samme dimension har den NMC-baserede 1500 en kapacitet på 1512wh og vejer 33 pund, og den LFP-baserede 1300's kapacitet er 1382wh, men vejer 42 pund. Så typisk har NMC-batterier en højere energitæthed sammenlignet med LFP-batterier. Det betyder, at de kan lagre mere energi pr. vægtenhed eller volumen, hvilket resulterer i længere batterilevetid og højere effekt.

vsav (3)

GROWATTs modeller

Den anden forskel er sikkerheden. NMC-batterier har generelt gode sikkerhedsfunktioner, men de er mere tilbøjelige til termisk løb og potentiel brandfare, især når de udsættes for høje temperaturer eller fysisk skade. Producenter indarbejder forskellige sikkerhedsmekanismer for at afbøde disse risici, såsom avancerede batteristyringssystemer (BMS).

vsav (4)

LFP-batterier anses for at være mere sikre end ternære lithium-batterier. De har en højere termisk stabilitet og er mindre tilbøjelige til at overophedes eller antændes. Jernfosfat har en lavere tendens til at nedbrydes ved høje temperaturer, hvilket bidrager til batteriets overordnede sikkerhedsprofil.

Så for bærbare kraftværker er NMC- og LFP-batterier ingen stor forskel i sikkerhed på grund af avanceret BMS.

Den sidste væsentligste forskel er cykluslivet. Tjek denne formular, jeg har listet flere populære modeller og Genkis parametre, du vil opdage, at LFP-modeller som Genkis er vurderet til 3000 cyklusser ned til 80% kapacitet, og NMC-modellerne er 500 cyklusser. En cyklus betyder, at den starter ved 100 og går hele vejen til 0, tilbage op til 100 %, det er en cyklus. Så hvis du gjorde det hver dag, kan du bruge LFP-baserede produkter over 9 år. Du bliver næsten 6 gange længere end NMC-baserede kraftværker.

vsav (5)

Parameter sammenligning

Så kort fortalt har NMC-batterier højere energitæthed end LFP, og LFP-batterier har længere levetid end NMC, og de har begge fremragende sikkerhedsydeevne på grund af det avancerede batteristyringssystem.

Tilbage til spørgsmålet, Hvilken batterikemi skal man vælge, når man køber et bærbart kraftværk? NMC eller LFP? Vælg produkter, der passer til dig baseret på dit faktiske behov og prisbudget.


Indlægstid: 18. september 2023